Kuruyemişlerin Yıldızlaştığı Yılbaşı Mezeleri

Ne demişler, “Can boğazdan gelir!” Hal böyle olunca yılbaşı yaklaşırken evde hazırlanabilecek yılbaşı mezeleri konusunda düşünülmeye başlandı bile😊 Hangi meze yapılacak, ne kadar yapılacak, acaba farklı tarifler mi denenecek, klasik tariflere bambaşka lezzetler mi katılacak… 

Üstelik bu bizim doğamızda var; yılbaşı sofralarının olmazsa olmazları damak çatlatan mezeler, kültürümüzde de önemli bir yer tutuyor. Çeşitli sebze ve meyvelerin yanı sıra kuruyemiş lezzetleriyle de renklenince ortaya tam bir kutlama çıkıyor.

İster aklımıza düşünce bir çırpıda hazırlayıp kendi soframızı şenlendirelim, ister çoluk çocuk aileyi bir masada toplayalım… Gelin sofrayı da damakları da şenlendiren bu lezzetlere hep beraber bakalım. İşte yılbaşı masanızı süsleyecek, kuruyemiş tadıyla öne çıkan mezeler:

Bademli tarator

Çerez tabaklarının vazgeçilmez lezzeti olan bademin başrolü ele aldığı taratoru bayat ekmek, zeytinyağı ve sarımsakla birleştirerek harika bir yılbaşı mezesi hazırlayabilirsiniz. Bademleri haşlayıp, dövmekle başladığınız ve tüm malzemeleri harmanladığınız bu tarif tabağın silinip süpürülmesine yol açacak, emin olun!

Fındıklı havuç tarator

Cevizin gizli başrol olduğu diğer bir tarif de meze sofralarının vazgeçilmez tadı olan havuç tarator. Peki bir değişiklik yapıp bunu fındıkla denemeye ne dersiniz? Kış mevsiminin lezzetli sebzelerinden olan havuçla süzme yoğurdun birleşiminden doğan uyumla ağızları şenlendiren bu mezeye ufaladığınız fındıkları da eklediğinizde servis etmeye hazır olacak!

Muhammara

Köz biberin, salçanın, sarımsağın ve kızarmış ekmeğin ana malzeme olduğu muhammara, içine ceviz eklendiğinde lezzetinin son halini alıyor. Biberin aroması, cevizin kıtırlığı derken dalıp gidiyorsunuz. Tabii zeytinyağı, sarımsak ve baharat eklemeyi unutacak kadar da dalmayın! Bir de bonus var: isterseniz muhammarayı kahvaltıda da tüketebilirsiniz.

Yılbaşı mezeleri klasiğine farklı yorum: Yer fıstıklı patlıcan salatası

Mezeleri sayarken patlıcanlı bir tarifi anmamak olmaz. Patlıcan salatası da yılbaşı mezeleri arasındaki yerini almalı. Közlenmiş biber, taze biber, dilerseniz domates, nane ve maydanoz koyabileceğiniz patlıcan salatasını sade yapanlar olduğu gibi, içinde yer fıstığı kullanarak lezzeti ikiye katlayanların sayısı da bir hayli fazla.😊

Çerkez Tavuğu

Kalabalık masaların en doyurucu, en lezzetli mezelerinden biri olan Çerkez tavuğunun içinde yıldızlaşan kuruyemişimiz ise yine ceviz. Pişirip didiklediğimiz tavuğa bayat ekmek içi, tavuk suyu, sarımsak ve zeytinyağı eklediğimiz bu tarifte son dokunuşu kıtırlık verecek olan cevizle yapıyoruz. Neye katılırsa katılsın lezzeti ikiye, üçe hatta beşe katlayan ceviz bu mezede adeta şahlanıyor.

Lahana salatası

Lahana salatası ile yer fıstığı birleşirse ne olur? Ortaya yılbaşı sofranıza layık harika bir meze çıkar. Ekşi elmanın, kuru üzümün, susamın ve lahananın arasına yer fıstığının da katıldığı bu meze, sofrada görmek istediğimiz lezzetlerden…

Ciğer tava

Biraz da sıcak tatlardan konuşalım. Bazılarımızın uğruna kilometrelerce yol kat edip yerinde yediği ciğer, evde de çok kolay kızartarak yapabileceğiniz bir meze. Bir sürprizle tabii! Ceviz bu kez de ciğerle birleşiyor. Ciğeri seviyorsanız cevizi bu mezenin içine katarak lezzeti katlayabilirsiniz. Ciğeri pişirdikten sonra cevizleri ekleyip şöyle bir pişirin, işte yemeye hazır!

Kaymaklı kayısı

Fıstık fıstık olalı bir lezzete hiç bu kadar yakışmamıştı. Kayısı ve antep fıstığı kaymakla birleşince meze sofralarının tatlı ihtiyacını karşılamaya yetiyor da artıyor bile:) Üstelik yapımı da çok kolay: Şekerli suda biraz pişirdiğimiz kayısıların içine bir miktar kaymak ama bolca antep fıstığı ekliyoruz. Sunumsuz olmaz tabii, üstüne de biraz antep fıstığı serptiyseniz yemeyin de yanında yatın!

Ballı muz

Hazır kayısı deyip şekerli tatlara geçmişken, fındık ya da antep fıstığı ile birleşip meze olarak sofralara konabilecek bir tariften de konuşalım. Yılbaşı mezeleri arasında gezinirken gördüğünüzde suratınızda mutlu bir gülümsemeye neden olabilecek ballı muz, üzerine eklenebilecek antep fıstığı ya da fındık seçenekleriyle tam ağzınıza layık hale geliyor.

Kuruyemiş tabağı

Assolistler en son sahneye çıkar… Kuruyemiş çeşitlerinin bir arada toplandığı bir tabak, kuşkusuz yılbaşı mezeleri arasında tartışmasız favoridir. Tadım’ın eşsiz lezzetleriyle oluşturulan kuruyemiş tabakları ise bir başkadır… İster aralarından seçerek yiyin ister avuç avuç! Her paket lezzet, mutluluk, keyif verir. Mezeleriniz ve kuruyemişleriniz hazırsa o zaman Tadım’lı mutlu yıllar.😊

Getir
İste Gelsin
Sanal Market
Banabi