Yer Fıstığı Nerede Yetişir? Nasıl Yetişir? Besin Değerleri Neler?

Kuruyemişlerin yıldızı, sıcak ve soğuk içeceklerin en keyifli eşlikçisi, ara öğünlerin vazgeçilmezidir yer fıstığı. Kuruyemiş kültürümüzde kendine sağlam bir yer edinmiştir. Karışık kuruyemiş denildiğinde paketlerde mutlaka yer fıstığı aranır. Sadece bununla da kalmayıp sağlıklı beslenme reçetelerinde de karşılık bulur; doymuş yağların doymamış yağlar ile değiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Peki güzeller güzeli yer fıstığı nerede yetişir biliyor musunuz? Çok da emin cevaplar veremediğinizi görür gibiyiz. O halde hep beraber hem yer fıstığının nerede yetiştiğine bakalım hem de bu eşsiz lezzetin faydalarına ve besin değerlerine göz atalım. Buyurunuz efendim…

Kuruyemişlerin yıldızı yer fıstığı nerede yetişir?

Yer fıstığı birçok kuruyemiş çeşidinden farklı olarak toprak altında yetişir. Bu durumun da asıl sebebi yer fıstığının baklagil familyasına ait olmasıdır. Sıcak iklimleri seven kuruyemişimiz, toprağın gevşek ve kumsu yapıda olduğu alanlarda en verimli mahsullerini verir. Bu yüzden de Akdeniz iklimi bu kuruyemiş için en uygun iklim tipleri arasında yer alır.

Genellikle nisan ve mayıs ayında ekimi başlayan yer fıstığı, 5 ila 6 ay arasında hasat edilmeye hazır hale gelir. Filizlenmesi ise bir önceki mahsullerin tohumlarının ekilmesiyle gerçekleştirilir. Yer fıstığı üreticiliğinde Çin başı çekerken ardından Hindistan, Nijerya, ABD, Arjantin ve Mısır gelir.  Tadım yer fıstığı ailesi üyelerinden Tadım Kavrulmuş Kabuklu Yer Fıstığı, Tadım Fırınlanmış Tuzsuz Yer Fıstığı ve Fıstıxx çeşitleri de Arjantin ve Mısır gibi iyi üreticilerden temin edilmektedir.

Tadım’ın klasik ve en sevilen lezzetleri Türkiye’den!

Gelgelelim ‘ülkemizde yer fıstığı nerede yetişir?’ sorusunu cevaplamaya. Aslında yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi yer fıstığı Akdeniz iklim tipini sever. Yani ülkemizde en verimli mahsuller Akdeniz Bölgesi’nde yetişir demek mümkündür. Fakat Türkiye bereketli topraklara sahip bir coğrafya olduğundan, iklim özellikleri taklit edilerek birçok ürünün yetiştiriciliği birçok farklı bölgede yapılabilmektedir. Dolayısıyla listemize Marmara, Batı Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini de katmak mümkündür. İl bazında ise Mersin, Muğla, Adana, Aydın ve Kahramanmaraş’ta yer fıstığı yetiştiriciliğinin yapıldığını söyleyebiliriz.

Bildiğiniz üzere Tadım ailesi olarak önceliğimiz sizleri en taze ürünlerle buluşturmaktır. Sağlık ve tazelik söz konusu olunca bizim için akan sular durur. Tadım ailesinin klasik üyeleri de bu ilke göz önünde bulundurularak ülkemizin bereketli topraklarından temin edilir. Yer fıstığı ailesinin klasik lezzeti Tadım Kavrulmuş Tuzlu Yer Fıstığı ile Akdeniz Bölgesi’nin bağrından paketlenmiş olan Tadım Yerli Mahsul Kavrulmuş Kabuklu Yer Fıstığı bunun en büyük örneklerindendir. 

Yer fıstığının faydaları ve besin değerleri neler?

Kuruyemişlerin sağlıklı beslenme listelerinde olmazsa olmaz olduğu ve tüketilmesi gerektiği bir gerçek. Biz de her fırsatta size kuruyemişlerin faydalarından bahsetmeye özen gösteriyoruz. Bununla beraber kuruyemişlerin vitamin ve mineral açısından zengin oldukları, besleyici yönleriyle günlük rutinlerde mükemmel destekleyiciler olduklarını artık hepimiz biliyoruz. Dilerseniz şimdi de yer fıstığının faydaları ve besin değerleri hakkında biraz konuşalım. 

Öncelikli olarak belirtmek isteriz ki vereceğimiz besin değerleri 100 gram üzerinden olacaktır. Günlük yer fıstığı tüketim miktarı ise 30 gramdır. Kabuklu kuruyemişlerin bir porsiyonunun 30 grama tekabül ettiği ise uzmanlar tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Aklınızda bulunsun. 😊

100 gram için Tadım Kavrulmuş Tuzlu Yer Fıstığı Besin Değerleri:

Protein: 22,2

Yağ: 43,7 

Doymuş Yağ: 8,1 

Karbonhidrat: 17,3 

Enerji: 576

100 gram için Tadım Fırınlanmış Tuzsuz Yer Fıstığı Besin Değerleri:

Protein: 28,2 

Yağ: 48,5 

Doymuş Yağ:

Karbonhidrat:

Enerji: 602

Her zaman söylediğimiz gibi kuruyemiş seçiminde kavrulmuş veya çiğ tercihi tamamen özneldir. Yer fıstığında ise bu kapsama kavrulmuş/fırınlanmış ile tuzlu/tuzsuz ikilemleri dâhil olur. Öznelliğin en büyük sebebi, günlük tüketim miktarı olan 30 gram baz alındığında değerler arasındaki farkların oldukça az olmasıdır. Bununla birlikte besleyicilikleri ve vücudumuza sağladıkları faydalar baki kalacaktır. Hazır fayda demişken biraz da yer fıstığının mucizelerinden söz edelim mi?

Yer fıstığında bulunan vitamin ve mineraller

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan yer fıstığında:

  • E vitamini,
  • C vitamini,
  • Fosfor,
  • Magnezyum,
  • Protein,
  • Biyotin,
  • Potasyum,
  • Kalsiyum,
  • Selenyum ve çinko bulunur.

Bu eşsiz kaynakların sağladığı faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kan şekerini dengeler ve kötü kolesterol seviyesini düşürür.
  • İçerdiği faydalı yağların asidik özellikleri sayesinde mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilecek durumların yaşanmasına engel olur. Yani mideyi sakinleştirici özelliği vardır.
  • E vitamini ile vücudu komple koruma altına alır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığına iyi gelir.
  • Kansere yakalanma riskinin azalmasında görev alır.
  • Depresyon ve strese iyi gelir.
  • Saç yapısını güçlendirir, parlaklık verir.
  • Lif açısından oldukça zengindir. Böylelikle hem tokluk hissi verir hem de bağırsak florasını düzenler.
  • İyi bir enerji kaynağıdır. Spor sonrası ara öğünlerin yıldızıdır.
  • Bünyesinde bulundurduğu 30’dan fazla mineral sayesinde hücre bölünmesinin hızlandırılmasında da rol alır. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar için önemli bir besindir.

Faydalarını ve eşsizliğini anlatmakla bitiremeyeceğimiz yer fıstığı yazımızın burada sonuna geliyoruz. Sizin için ‘yer fıstığı nerede yetişir, besin değerleri nelerdir?’ sorularına dilimiz döndüğünce cevap vermeye çalıştık. Tatlı, tuzlu tariflerinizde kullanabileceğiniz yer fıstığı ve her modunuza uyum sağlayabilecek Tadım Fıstıxx çeşitleri için buraya tıklayabilirsiniz. 😊