Kış Meyve ve Sebzeleriyle Smoothie Tarifleri

“Bir içecekle karın mı doyarmış” önyargısını yıkıp geçen, üstelik görüntüsüyle de akılları çelen bir smoothie’ye kim hayır diyebilir ki? Taze sebze ve meyvelerle adeta vitamin deposu olan smoothie’ler, tariflere eklenen badem, fındık, ceviz ve kaju gibi çiğ kuruyemişlerle de tek başına bağışıklığı güçlendiriyor, enerji veriyor. Alacağınız keyif de cabası!

Hem de öyle saatlerinizi ayırmanıza, bir sürü alet edevat almanıza gerek kalmadan bir çırpıda kolayca yapabilirsiniz. Haydi gelin kış ayları da gelip çatmışken, sağlık en önemli gündemimiz olmuşken o aklınızdaki smoothie’yi daha fazla ertelemeyin. İşte mevsimin en güzel sebze ve meyvelerinin yanı sıra birbirinden lezzetli kuruyemişlerle hazırlayabileceğiniz smoothie tarifleri

Hem için hem arının: Pancarlı havuçlu smoothie

Kök sebzelerin yıldızları olan pancar ve havuç, antioksidan özellikleriyle öne çıkıyor, aynı zamanda kanı temizleyip karaciğeri güçlendiriyor. Havucun göz sağlığına iyi geldiği; A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengin olduğu hepimizin malumuyken, pancar da erken yaşlanmayla savaşıyor ve yüksek miktarda magnezyum, fosfor, folik asit barındırıyor. Üstelik bu iki sebze, sıfıra yakın kalorileriyle formunu korumak isteyenlere de göz kırpıyor.

Malzemeler: Bir orta boy pancar, iki havuç, bir portakal (veya iki mandalina) ve bir çay kaşığı kadar taze zencefil.

Yapılışı: Pancarı iyice haşladıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Daha sonra dilimleyerek, havuçlarla birlikte blender’a atıyoruz. Üzerine suyunu sıktığımız portakal ya da mandalinaları ve son olarak da zencefili ekliyoruz. Dilerseniz kıvamını inceltmek için su ya da biraz yoğurt kullanabilir, hatta maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Ispanaklı çiğ kaju fıstıklı smoothie

Smoothie tarifleri hakkında fikri olsa Temel Reis’in bile ağzını sulandıracak bir içeceğe hazır mısınız? Demir açısından zengin ıspanakla bir yandan kemik gelişimine ve cilt güzelliğine katkı sağlarken bir yandan da metabolizmanızı hızlandırırsınız. Tarife eklenen Tadım Çiğ Kaju Fıstığı da içeriğindeki doymamış yağlarla kolesterol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Ayrıca yüksek oranda lif, demir, protein içerir. Böylece bağırsakları düzenler, açlık hissini bastırmaya yardımcı olur, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasında rol oynar. Ayrıca çiğ kaju, ıspanaktaki K vitaminin vücut tarafından emilmesini hızlandırır.

Malzemeler: Bir avuç ıspanak, soyulmuş bir muz, yarım limon, su bardağının dörtte biri kadar çiğ kaju fıstığı, bir bardak süt.

Yapılışı: Önce çiğ kaju fıstıklarını birkaç saat suda bekletiyoruz. Suyunu aldırdıktan sonra diğer malzemelerle birlikte blender’a atıyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Dilerseniz içeceğinize çiya tohumu da ekleyebilirsiniz.

Smoothie tarifleri içinde olmazsa olmaz bir sebze: Kereviz

Sofralarımızın alçakgönüllü eşlikçisi olan kereviz tam bir vitamin ve mineral deposu. Yemek yaparken belki de pek kullanmadığınız sapları ise harika bir smoothie’ye dönüşüyor. Üstelik bu tarif yüksek kolesterolü önlemeye yardımcı oluyor, iltihaplanmaya karşı vücudu koruyor. Karaciğeri temizliyor, ayrıca kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Malzemeler: Beş-altı adet kereviz sapı, bir salatalık, yarım limon, bir elma, yarım bardak su.

Yapılışı: Kereviz saplarını, suyunu sıktığımız limonu, dilimlediğimiz elma ve salatalıkla birlikte blendar’a atıyoruz. Karışımı seyreltmesi için biraz su ekliyoruz. Dilerseniz bu tarife ıslatıp beklettiğiniz Tadım Çiğ Badem İçi’nden de bir avuç ekleyebilirsiniz. Böylece içeceğiniz demir, kalsiyum ve protein açısından zenginleşir. Çiğ badem yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasında rol oynar, kolesterol düzeyinin korunmasına ve sindirim enzimlerinin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Hem belki bu içecekle çocuklara da kereviz sevdirebilirsiniz!

Beklenmedik bir tat: Turplu smoothie

Genelde salatalarda kullandığımız turp da bir içecek alternatifi olabilir. Turp; antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, E, A, C, B6 ve K vitaminleri açısından zengindir. Uzun süre tok tutar, yaşlanmayı önler, kana verilen oksijeni artırır. Ayrıca içine ekleyeceğimiz portakal, C vitaminine doyurur, cilt yaşlanmasını geciktirir. Salatalık ise vücudumuzun su ihtiyacını karşılar, arındırır, kemikleri korumaya yardımcı olur.

Malzemeler: Bir turp, bir portakal, bir salatalık, bir havuç, küçük bir kereviz.

Yapılışı: Tüm malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirip hazırlayabilirsiniz, böylece çok faydalı olan posalarını da atmamış olursunuz.

Biraz tatlı konuşalım: Muzlu çiğ fındıklı smoothie

Bir tabak tatlı niyetine geçecek, üstelik sağlıklı olacak bir alternatif mi arıyorsunuz? Bu tarif hem tatlı krizlerinizi bastıracak hem de potasyum, protein ve kalsiyuma doyuracak. Muz sindiriminizi ve kan basıncınızı düzenleyecek, size enerji verecek, ayrıca cildinizi güzelleştirecek. Çiğ fındık da içeriğindeki yüksek lifle bağırsakları düzenleyip açlık hissini bastırmaya yardımcı olacak. Normal kas fonksiyonunu destekleyecek ve kolesterolü dengeleyecek.

Malzemeler: İki muz, çeyrek bardak Çiğ Fındık İçi, bir su bardağı süt, bir yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı kakao tozu ya da birkaç parça çikolata.

Yapılışı: Dilimlediğimiz muzu, diğer tüm malzemelerle birlikte blender’a atıyoruz. İşte bu kadar kolay! Dilerseniz tarife biraz tarçın da ekleyebilirsiniz, hatta fındığı da biraz kavurabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi tüm smoothie tarifleri aslında çok kolay. Tek yapmanız gereken alışveriş listenize mevsimin bu güzel meyve ve sebzelerini, birbirinden taze kuruyemişleri eklemek ve sonra mutfağa koşmak… Afiyet olsun!