Kuruyemişlerle ve Meyvelerle Hazırlanacak Ramazan Tatlıları

Ramazan ayı gelince her evde iftar sofrası küçük çaplı bir yemek şölenine dönüşür. Ramazan tatlıları ise şüphesiz bu şölenin sabırsızlıkla beklenen kısmıdır. Ne var ki çay veya kahve ile bize eşlik eden ramazan tatlıları bazen tüketildikten sonra rahatsızlık verebilir. Üstüne aldığımız kaloriler de cabası…

Bu yüzden sizin için ramazan boyunca sofranızın yıldızı haline gelecek hafif ama bir o kadar da lezzetli ramazan tatlılarını listeledik. Hadi pratikliği ile gönüllerimize taht kuran bu tatlılar neymiş öğrenelim!

Güllaç

Açılışımızı bir ramazan klasiği olan Güllaç ile yapıyoruz. Güllaç hafif bir tatlı olmakla beraber yerken size ramazan ayının atmosferini doyasıya yaşatacak bir lezzettir. Yapılışı ise her yerde bulabileceğiniz güllaç yaprakları sayesinde oldukça kolay. 

Malzemelerimiz: 12 adet güllaç yaprağı, 3 litre süt, 150 g ceviz içi, 3 su bardağı toz şeker veya esmer şeker  ve vanilin. 

Yapılışı: Sütünüzü şeker ve vanilin ile karıştırarak kaynatın daha sonra 3 kepçe kadar karışımı borcamınıza dökün ve üzerine yaprakları yerleştirin. 5 dakika yaprakların sütü çekmesini bekleyin ve üzerine ceviz içlerini koyarak adımları tekrar edin. Arzu ederseniz tatlınızın üzerini badem, ceviz ve taze meyveler ile süsleyebilirsiniz.

Bu tatlının püf noktası; güllaç yapraklarını borcamın boyutuna göre ayarlamak, sütü ılık iken borcama dökmek ve mutlaka Tadım’ın ceviz içini kullanmak. 

Sütlü Hurma Tatlısı

Hurma, ramazan için ne kadar klasik bir tat ise hurma tatlısı bir o kadar alışılmışın dışında bir lezzet. Şeker ilave etmeden hazırlayacağınız bu tatlı hem hurmanın faydalarından yararlanmanıza hem de kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olacaktır.

Malzemelerimiz: 20 adet hurma, 2 su bardağı süt, yarım su bardağı fındık.

Yapılışı: Kaynattığımız sütün içine çekirdeklerini ayıkladığımız hurmaları koyup yumuşamaya bırakıyoruz. Karışıma fındık ekleyip rondodan geçiriyoruz, buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.Karışımının üzerini Tadım’ın kuru meyveleri veya Tadım’ın çiğ fındık içi ile süslerseniz, ramazan tatlıları arasında sizi bir adım öteye götüren bir tarif elde edeceksiniz.

Kuru Meyveli Tatlı Topları

Özellikle kahvenizin yanına yakışacak olan mükemmel bir tarif var sırada. Ufak tatlı toplarının içerisinde sadece kuru meyvelerin doğal şekeri bulunuyor. Yani gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Malzemelerimiz: 300 g kuru kayısı, 300 g kuru erik, 200 g kavrulmuş ceviz, 100 g kavrulmuş fıstık, 150 g bal veya pekmez (kıvamın tutması için), 1 tutam Himalaya tuzu, üzerini kaplamak için Hindistan cevizi.

Yapılışı: Balı/pekmezi ısıtın. Kuru meyvelerinizi küçük parçalar haline getirdikten sonra ceviz, fıstık ve bal/pekmez ile birleştirin. İyice karıştırdığınız harcınızı biraz soğuttuktan sonra şekil verip üzerini Hindistan cevizi ile kaplayın.

Her tatlının yapılışının bir püf noktası numarası vardır. Ancak bu tatlı toplarının tek püf noktası tazeliği ayağınıza getiren Tadım kuru meyveleri ile yapılıyor olması.

Kadayıf Dolması

Listemizin belki de tek kaçamak tatlısı, kadayıf dolması. Malzemesinin az oluşu ve yapılışı bakımından pratik olması bizi mutlu etse de kadayıf dolması şerbetli bir tatlı. Yine de aşırıya kaçılmadığı sürece çayın yanına çok yakışacaktır.

Malzemelerimiz: 400 g tel kadayıf, 200 g ceviz içi, 3 adet yumurta, ayçiçek yağı, şerbet için; şeker limon ve su.

Yapılışı: Tel kadayıfları açarak havalandırın ve yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Kadayıfın orta kısmına ceviz içini yerleştirdikten sonra açılmayacak şekilde sarın. Akabininde kadayıfları yumurtaya bulayıp kızartın. Tüm parçalar bittikten sonra soğuk şerbeti üzerine dökün.

Tarifte kullandığınız taze kadayıfın ince bir yapısı olduğundan açma işlemini yumuşak bir şekilde yapın. Dilerseniz ceviz içi yerine çiğ fındık veya Tadım’ın çiğ bademini de kullanabilirsiniz.

Kuru Kayısılı Yulaflı Kurabiye

Kurabiye yemekten vazgeçemiyor ama kalorisinden de çekiniyorsanız bu tarifimiz tam size göre!

Malzemelerimiz: 30 g Hindistan cevizi yağı,200 g pekmez, 100 ml su, 100 g kuru üzüm, 100 g ceviz içi, 150 g yulaf, 150 g tam buğday unu, yarım tatlı kaşığı tarçın, kabartma tozu. 

Yapılışı: Kuru kayısılı kurabiyenizin harcını klasik bir kurabiye tarifinde olduğu gibi hazırlayın. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırında, yuvarlak şekilde porsiyonladığınız kurabiyelerinizi 15 dakika pişirdikten sonra servis edebilirsiniz. Pekmez yerine bal veya Agave şurubu kullanabilir, Tadım’ın Güneşte Kurutulmuş Kuru Kayısı’sını da tercih edebilirsiniz.    

Vegan Kurabiye

Bu tarifimiz hem vegan hem de zengin içeriği ile adeta bir besin deposu. İddia ediyoruz vitamin depolarınızı doldurmak hiç bu kadar lezzetli olmamıştır.

Malzemelerimiz: 200 g pekmez, 100 g su, 140 g Tadım Sultaniye kuru üzüm, 140 g Tadım kuru kayısı, 150 g yulaf, 150 g glutensiz un, kabartma tozu, tarçın, 100 g ceviz, 50 g Hindistan cevizi yağı.

Yapılışı: Klasik kurabiye harcı gibi hazırlayacağınız vegan kurabiyenizi dilediğiniz büyüklükte porsiyonlayıp 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Bu kurabiyenin püf noktası; harcınızı hazırladıktan sonra 10 dakika buzdolabında dinlendirmek.

Ramazan tatlıları ile yarışacak tarif: Hoşaf

Tatlı yemek hepimizi cezbediyor. Ancak hem içebileceğiniz hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayacak bir tarif olsaydı? Hoşaf, zarifliği ile baş döndüren bir klasik. Malzemelerimiz: 300 g kuru kayısı, 100 g kuru üzüm, 100 g Tadım kuru erik, isteğe göre toz şeker, 2 litre su, 2 adet karanfil, 1 adet limon tuzu.

Yapılışı: Temizlediğiniz kuru meyveleri doğrayarak küçültün, toz şekeri ve suyu kaynatmaya başlayın ve içine doğradığınız kuru meyveleri, karanfili ve limon tuzunu katın. 10-15 dakika kaynattıktan sonra hoşafınızı oda sıcaklığında soğutarak ikrama hazır hale getirebilirsiniz. Kuru meyvelerin yapıları gereği yumuşak ve şekerli olduğunu unutmayın. Dağılmaması için kısık ateşte kaynatmayı tercih edin.

Tadım Hurmalı Bar

Hem iftarda hem de sahurda tüketebileceğiniz, kuruyemiş ve kuru meyve içeriği ile sizi son derece tok tutacak olan bir önerimiz var!Gününüz yorucu geçmişse ve üzerine bir de mutfakta yorulmak istemiyorsanız Tadım’ın meyveli barları sizin için harika bir alternatif olacaktır. Ramazan ayının kendine has havasını yaşamak için ise Tadım Hurmalı Bar oldukça ideal.