Ramazan Sofraları İçin Şahane Lezzetler

Ernest Hemingway, ünlü kitabı ‘’Davullar Kimin İçin Çalıyor?’’da, sahur vakti yemek hazırlamaya üşenen insanların hüzünlü varoluşunu betimlemiştir. Kitabındaki bu insanlar, gündelik yaşamlarını, sahurda doyuramadıkları karınlarının hayatlarındaki inanılmaz ‘boşluğu’ yansıtmış ve… Tamam tamam, bu kadar nükte yeter! 🙂 Geldi yine yılın o güzel ayı anlayacağınız; büyük sofralar, iftar saatini bekleyen uzun bakışlar, hoş sohbetlerin zamanıdır artık. Şöyle pratik ama lezzetli, ama doyurucu ama şahane lezzetler arıyorsanız, doğru adrestesiniz! Kaydırın imleci aşağıya…

Hurma

Söz verdiğimiz gibi pratik ama lezzetli bir tarif ile başlayalım. Doğal şeker içermesi, iştahı kabartması nedeniyle sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilen hurma, ramazan sofralarının olmazsa olmazıdır! İftarı açmak için mutlaka mutfağınızda hurma bulunsun, bizden söylemesi.

İyi bildiğiniz şahane lezzetler: Ceviz ve badem

Sahurda lezzetli ve doyurucu gıda tüketmek kadar, o gıdanın uzun süre tok tutması da önemlidir. Bu konuda yüksek lif içeriği olan kuruyemişlerden daha iyisi düşünülemez herhalde. Sahur sofranıza ceviz ve bademi katarak uzun süre tok kalabilir, iftara kadar acıkmadan bekleyebilirsiniz. 

Kuru meyve

Kuru kayısı, üzüm gibi kuru meyveler de uzun süre tok tutmaları bakımından sahurda tüketilebilirler. Ayrıca güçlü vitamin içermeleri nedeniyle gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlarlar.

Bademli tavuk

Bir tane de tarif verelim dedik. Kuruyemişlerle yapılan yemekleri seviyorsanız, bu lezzete bayılacaksınız. 1 yemek kaşığı karışık baharatı (tarçın, karabiber, Hindistan cevizi, kimyon, zerdeçal, toz zencefil) 1 adet küçük boy tavuğa yayın ve yağda kızartın. İki adet soğanı ince ince dilimleyin ve üzerine katın. Soğanlar pembeleştiği zaman tencereye, tavuğun üzerini geçecek kadar su dökün ve kapağını kapatın. Kısık ateşte 20-30 dakika kadar pişirin. Bu sırada badem, antep fıstığı veya dilediğiniz herhangi bir kuruyemişi ayrı bir kapta karıştırın ve tencereye atın, 10-15 dakika kadar pişene kadar karıştın. Bayılacaksınız! 🙂

İftardan sonra taze çay

Geniş, kalabalık iftar sofralarından sonra şöyle demli, taze bir çay içilir, iyi bilirsiniz. O çayla iyi gidebilecek bir lezzet önerelim: Ay çekirdeği. İster tuzlu ister tuzsuz olsun çayın yanına en çok yakışan bu lezzet, iftar sonrası sohbetlerinin vazgeçilmezidir.

Ramazan sofraları için şahane lezzetler listemizin sonuna geldik. Unutmadan yine belirtmiş olalım; sahurda uzun süre tok tutan yiyecekler tüketmeli, sofranızda mutlaka besleyici gıdalara yer vermelisiniz. Kuru meyveler ve kuruyemişler lif oranları nedeniyle ana menünüzü destekleyecek doyurucu gıdalardır. Bizden söylemesi! 🙂 Haydi bakalım, çalsın ramazan davulları, çalsın karnımızın zilleri…