Pratik ve Lezzetli İftar Menüleri

Ramazan sofraları, bin bir emekle hazırlanmış iftar menüleri sayesinde lezzet şöleni gibidir. Ancak her zaman bu şöleni hazırlamak için vaktimiz olmayabilir veya “Akşama ne hazırlasam?” sorusuna yanıt bulamayabiliriz.

Bu yüzden iftar menülerinize eklediğinizde sizi yıldız yapacak tarifleri derledik. Bu tarifler hem pratikliği hem de gösterişli oluşlarıyla çok hoşunuza gidecek.

Buğdaylı ve bademli yoğurt çorbası 

Yoğurt çorbası hafifliği ve pratik oluşuyla her zaman tercih edilir. Ancak bu klasiği hiç buğday ve bademle denediniz mi?

Malzemelerimiz:

110 g aşurelik buğday, 50 g Tadım çiğ badem içi, 200 g süzme yoğurt, 1200 ml su, 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un, tuz, zeytinyağı, pul biber, kuru nane.

Yapılışı:

Buğdayı kaynatın ve bademleri sıcak suda beklemeye alın. Yoğurt çorbasının terbiyesini hazırlayın. Buğdayın suyunu harca ekleyerek kıvam almasını sağlayın. Son olarak kabuklarını soyduğunuz bademi küçük parçalara ayırın ve buğdayla beraber çorbaya katın. 15 dakika kaynattıktan sonra üzerine yağını yakıp servis edebilirsiniz.

Cevizli nohut çorbası

Ramazan ayı boyunca ihtiyacımız olan takviyeleri almamız çok önemlidir. Bakliyatlar da sağlığımız için oldukça faydalıdır. Besin değeri yüksek olan cevizli nohut çorbası lezzetiyle sizi çok şaşırtacak.

Malzemelerimiz:

300 g haşlanmış nohut, 50 g Tadım ceviz içi, soğan, 1000 ml su, 45 g margarin, tuz.

Yapılışı:

Cevizi rondoda çektirin, nohutun yarısını da püre haline getirin. Tencerede soğanı ve cevizi kavurup üzerine tuz ekleyin. Püre nohutunuzu ve suyu tencereye ekleyin, kıvamını alınca diğer nohutları da ekleyerek 30 dakika boyunca kaynatın.

Cevizli Ali Nazik

Ali Nazik zengin içeriğiyle tadı damakta bırakan lezzetlerden biridir. Her ramazanda iftar menüleri arasındaki yerini alır. Bu yemeği bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız bu tarif tam size göre.

Malzemelerimiz:

1 adet Arnavut biberi, 1 adet soğan, 4 adet sivri biber, 50 g Tadım ceviz içi, 3 kaşık tereyağı, 50 g kıyma, 4 adet patlıcan, 5 diş sarımsak, 500 g yoğurt.

Yapılışı:

Tencereye tereyağı ve kıymanızı koyarak kavurun daha sonra soğanı, biberi, baharatları ve cevizi ekleyin. Tabanı için, közlediğiniz patlıcanları ezin ve sarımsaklı yoğurtla buluşturun. Servis tabağına aldıktan sonra yemeye hazır.

Erik tavası 

Osmanlı mutfağında bol bol kuru meyve ve kuruyemiş kullandığı görülmüştür. Ancak günümüzde bu lezzetlere gittikçe yabancılaştık. Damak tadınızdan uzaklaşmadan etlerinize farklı bir hava katacak olan kuru eriği bu tarifle yeniden keşfedin.

Malzemelerimiz:

500 g Tadım kuru erik, 500 g kuşbaşı et, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet taze sarımsak, 1 adet kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tuz.

Yapılışı:

Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Soğanı ve sarımsağı doğrayıp et, kuru erik ve baharatlarla karıştırıp fırın poşetine koyun. 40 dakika sonunda yemeğinizi fırından çıkarabilirsiniz.

Hurmalı ve armutlu tavuk sote

Hurma, iftar menüleri için olmazsa olmaz bir meyvedir. Hep tatlılarla buluşturduğumuz hurmanın tavuğa da çok yakıştığını biliyor muydunuz?

Malzemelerimiz:

2 adet tavuk göğsü, 1 adet kapya biber, 1 adet çarliston biber, 1 adet soğan, 4 adet armut, 1 çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı kuru kekik, 160 g Tadım hurma, tuz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı:

Bir tavada soğanı kavurmaya başlayın sonra üzerine biberi, küp küp doğradığınız tavukları ve baharatları ekleyip soteleyin. Ayrı bir tavada armut ve hurmayı tarçın ile soteleyin. Tavuğun pişmesi tamamlanınca hurmalı soteyle birleştirip servis edebilirsiniz.

Kuru kayısılı köfte

Köfte her ne kadar alışılmış bir lezzet olsa da onu eşsiz kılmak bizim elimizde! Kuru kayısının faydalarıyla birleşen köfte tarifimiz farklı bir dünyayı tattırmak için sizi bekliyor.

Malzemelerimiz:

Zeytinyağı, 100 g Tadım Kuru kayısı, 400 g domates, tarçın, 1 adet soğan, 350 g kıyma, bir diş sarımsak, 1 yumurta, tuz, karabiber, kimyon, kekik, pul biber, badem.

Yapılışı:

Köfte harcınızı hazırlayıp yağda kızartın. Bir tavada soğanı zeytinyağı ile kavurun ve üzerine domatesleri, kuru kayısıyı ilave edip soteleyin. Daha sonrasında köfteleri tavaya dizin ve su ekleyerek pişmeye bırakın. Servis ederken üzerini bademle süsleyebilirsiniz.

Kabak salatası

Hafifliği ve pratik oluşuyla zarif ama etkili bir meze var sırada. Havuç, kereviz, makarnayla aşina olduğumuz yoğurtlu mezeleri bir de kabak ve ceviz kombinasyonuyla deneyin!

Malzemelerimiz:

3 adet kabak, 3 diş sarımsak, yoğurt, yarım demet dereotu, 40 g Tadım ceviz içi.

Yapılışı:

Kabakları rendeleyip tavada soteleyin. Daha sonra diğer malzemelerle harmanlayıp üzerini dereotu ve cevizle süsleyin.

Kuruyemişlerle bezenmiş tart

İftar menüleri son vuruşu tatlılarla yapar. Kuruyemişlerle bezenen tartımız çayın en güzel eşlikçisi olacak.

Malzemelerimiz:

1 adet yumurta, 2 bardak un, 125 g margarin, bir fincan toz şeker, yarım paket kabartma tozu. Kreması için; 8 kaşık toz şeker, 4 kaşık un, 3 bardak süt, 50 g tereyağı, 1 fincan krema, 1 yumurtanın sarısı, 1 paket vanilya. Üzeri için; fındık, Antep fıstığı, ceviz, badem.

Yapılışı:

Margarini, unu, kabartma tozunu, şekeri yoğurarak bir hamur elde edin. Hamuru yağladığınız tart kabınızın tabanına yayın ve 175 derecede ısıttığınız fırında pişirin. Krema malzemelerini bir tencerede çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Sonra krema ve tereyağını içine ekleyin. Hamur ile kremayı bir araya getirip üzerini kuruyemişlerle kapatın.

Afiyet olsun.😊