Hem Hafif Hem Lezzetli: Hurma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Adeta süper bir besin olan hurma ilave şeker içermiyor, bu yüzden diyet yapanların listesinden hiç eksilmiyor. Hem içeriğindeki doğal şeker, daha dengeli ve uzun süreli enerji sağlıyor. Yani tatlı krizlerinizi tatlıya bağlıyor! Hal böyle olunca tariflerin vazgeçilmezi oluyor. Şimdi sıralayacağımız bu hurma tatlısı tarifleri hem çok hafif hem lezzetli, üstelik çoğu da veganların ağzına layık. Ama tariflere geçmeden önce hurmanın hangi dertlere deva olduğuna bir bakalım mı?

Anne-çocuk sağlığı için faydalı, şeker krizlerine birebir

Enerji ve tatlı ihtiyacını ideal bir şekilde karşılayan hurma, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin.

İçeriğindeki yüksek lifle bağırsakları düzenliyor, sindirim sistemini destekliyor. Açlık hissini bastırıyor. Potasyum açısından zengin olması sayesinde kas fonksiyonlarına katkıda bulunuyor ve kan basıncını dengeliyor. Bitmedi! Damar tıkanıklığını önlüyor; kansızlığı gidermeye yardımcı oluyor, kalp sağlığını koruyor.

Üstelik hurma, içerisindeki folik asit sayesinde bebeğin beyin-sinir gelişimine yardımcı oluyor. Magnezyum açısından zengin oluşu da hamilelik kramplarını azaltma konusunda işe yarıyor, doğumu kolaylaştırıyor ve süt bezlerini çalıştırıyor.

Faydaları saymakla bitmiyor! O halde zaman kaybetmeyelim, sıra hurma tatlısı tariflerimize gelsin. Bu tariflerle hem lezzeti garanti edecek hem de çocuklarınıza sağlıklı ve hafif bir tatlı alternatifi sunacaksınız. Hatta birlikte mutfağa girip yapmak isteyeceksiniz!

Hurmalı toplar

Minik lezzet patlamalarına hazır mısınız? Üstelik bu tarif o kadar pratik ki, abartmıyoruz 10 dakika içinde yemeye başlayabileceksiniz!

Malzemeler: 1 su bardağı hurma, iki yemek kaşığı damla çikolata, bir tutam deniz tuzu ya da bildiğimiz tuz.

Yapılışı: Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp diğer malzemelerle birlikte robota alıyoruz. Karışım hamur haline geldikten sonra yuvarlayıp minik toplar yapıyoruz. Hurma toplarınızın içine fındık, ceviz, badem ve kaju gibi lezzetli kuruyemişler de ekleyebilirsiniz. Ayrıca üzerlerini hindistan cevizi, susam ve kakao gibi malzemelerle kaplayabilirsiniz. Sonrası çerez gibi yemelik!

Hurmalı brownie

Hem hazırlaması kolay hem de pişirmeye bile gerek kalmayacak bir tarif daha! Tadı ve görüntüsüyle herkesi bayram ettireceği ise kesin…

Malzemeler: 15-20 tane hurma, bir buçuk su bardağı dilediğiniz kuruyemiş (fındık-yer fıstığı-ceviz-badem-kaju), bir çay bardağı süt, iki yemek kaşığı kakao, biraz bal.

Yapılışı: Çekirdekleri çıkarılmış hurmaları yumuşayana kadar 15 dakika kadar sıcak suda bekletin ve süzün. Ardından tüm malzemelerle birlikte rondoya koyun. Hafif yapışkan kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Bunu kalınlığı birkaç santimi geçmeyecek şekilde bir tepsiye yayarak buzdolabında dinlendirin. Birkaç saat sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Çay keyfinin vazgeçilmez hurma tatlısı

Tatlı tarifleri listesinde kek olmazsa olmazdır. Fırından sıcak sıcak çıkan bir keke kim dayanabilir? Eğer henüz denemediyseniz bu hurmalı kek tarifimiz de bundan sonra favoriniz olacak.

Malzemeler: Üç yumurta, bir su bardağı toz şeker, bir su bardağı süt, bir çay bardağı zeytinyağı, iki buçuk su bardağı un, birer paket kabartma tozu ve vanilya, yarım su bardağı dövülmüş ceviz, bir su bardağı dilimlenmiş hurma, bir tatlı kaşığı tarçın, iki tatlı kaşığı kakao.

Yapılışı: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz, içine süt ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak içine tarçın, kakao, hurma ve cevizi ekliyoruz. Tüm karışımı bir kek kalıbına döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20–25 dakika pişiriyoruz.

Hurmalı sütlü tatlı

Hurmayı bir de sütle karıştırmaya ne dersiniz? Puding kıvamındaki bu hurma tatlısı sunumuyla da aklınızı çelmeye aday…

Malzemeler: 20 tane hurma, üç yemek kaşığı süt, muhallebisi için bir litre süt, iki buçuk yemek kaşığı nişasta, iki buçuk yemek kaşığı un, bir çay bardağı toz şeker

Yapılışı: Çekirdeği çıkarılmış hurmaları ve sütü rondoda birlikte karıştırıyoruz. Ayrı bir tencerede bir litre sütü, nişastayı, unu ve şekeri koyulaşana kadar pişiriyoruz. Hurmalı karışımı buna ekliyoruz ve beş dakika daha kaynatıyoruz. Daha sonra kâse, kup ya da kavanozlara koyarak soğumasını bekliyoruz. Dilerseniz üzerini çeşitli kuruyemişlerle ve muzla süsleyebilirsiniz.

Hurmalı kurabiye

Kurabiye canavarları burada mı? Fırında çatlayan mis gibi bir kurabiye hurmayla lezzetine lezzet katacak…

Malzemeler: 15 tane hurma, 200 gram tahin, üç yemek kaşığı su, üç yemek kaşığı buğday unu, bir çay kaşığı tarçın, birer paket vanilya ve kabartma tozu, çok az tuz.

Yapılışı: Hurmaları sıcak suda biraz kaynatıp blender’da püre kıvamına getiriyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıp, hurmayı bu karışıma ekliyoruz. Biraz daha yoğurduktan sonra hamurdan minik parçalar koparıp şekil veriyoruz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz. Dilerseniz unu biraz azaltıp yulaf ekleyebilir, hatta favori kuruyemişinizi de işin içine katabilirsiniz.

Konu hurma tatlısı ise hepsi ağız sulandırıcı tarifler değil mi? Bu tatlılara bonus olarak Tadım, pratik tarifi kapınıza getiriyor: Tadım Hurmalı bar! Sağlık-lezzet-keyif üçlüsüne önem veren herkesin gözdesi olacak hurmalı bar; ilave şeker içermiyor, yüksek lif sağlıyor, ayrıca tamamen vegan bir ürün!


Başka pratik tarifler neler diye merak ediyorsanız:

‘Tatlı Krizi İçin Alternatif Atıştırmalık Önerileri’