Her Yörenin Aşure Tarifi Kendine Has: 4 Farklı Aşure Yapımı

Zengin malzemeleri ve enfes lezzetiyle yiyenlerin bir kâse daha yemek istediği aşure, farklı yörelerde farklı tariflerle pişiriliyor yani aşure yapımı ülkemizin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına değişkenlik gösteriyor. Aşure ayı boyunca hemen hemen her evden mis gibi aşure kokuları yükseliyor. Biz de sizler için çeşitli kuruyemiş ve meyvelerle tatlandırılan bu doyurucu ve leziz tatlının 4 farklı yörede hazırlanış biçimini derledik. Hangisi daha çok hoşunuza giderse, bu ay aşure gününde o tarifi pişirip sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. 🙂

Trabzon Usulü Şekersiz Aşure

Malzemeler:

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • ½ su bardağı haşlanmış nohut
  • ½ su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • ½ kahve fincanı pirinç
  • 1 çay bardağı Tadım Sultaniye Kuru Üzüm
  • 7 adet Tadım Hurma
  • 4 adet Trabzon hurması (olgunlaşmış)
  • 8 adet Tadım Kuru Kayısı
  • 4 adet Tadım Çiğ Fındık İçi
  • 4 adet Tadım Ceviz İçi
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı bal

Üzerini süslemek için malzemeler:

  • Tarçın
  • Kuş Üzümü
  • Kuru İncir
  • Nar

Yapılışı:

  • Aşurelik buğdayınızı 1 gece önceden iyice yıkayıp üzerini bir miktar geçecek ölçüde suyla doldurarak kaynatın.
  • Nohut ve kuru fasulyenizi de ayrı kaselerde ıslatın.
  • Buğdayınızı büyükçe bir tencerede su ekleyerek pişirin.
  • Islattığınız nohut ve fasulyenizi ayrı ayrı haşlamaya bırakın.
  • Kuru kayısılarınızı, hurmalarınızı ve kuru üzümlerinizi iyice yıkayın, küçük küçük doğrayın ve suda bekletin.
  • Buğdayınız yeterince yumuşadıktan sonra içine nohut ve fasulyenizi ekleyin. Ardından pirinç ve tuzu da ekleyip karıştırın.
  • Tüm malzemeleriniz iyice yumuşadıktan sonra kuru kayısı, hurma ve kuru üzümlerinizi içine dökün.
  • Ara ara aşurenizin suyunu kontrol edin. Eğer çok katılaşmışsa üzerine sıcak su ekleyin.
  • Tüm malzemelerinizin pişmesine kısa süre kala kabuklarını soyduğunuz, çekirdeklerini çıkardığınız ve blender’dan geçirdiğiniz Trabzon hurmalarını da ekleyin.
  • Aşureniz kıvamını aldığında ocağınızın altını kapatın.
  • İsteğe bağlı olarak bir miktar gül suyu da dökebilirsiniz.
  • Aşureniz ılıdığında içine balınızı ekleyerek karıştırın. Ardından kaselere boşaltın.
  • Aşureniz iyice soğuduktan sonra yine isteğe bağlı olarak üzerini kuş üzümü, nar, ceviz, kuru incir, tarçın ve fındık süsleyerek ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Her Yörenin Aşure Tarifi Kendine Has: 4 Farklı Aşure Yapımı

Gaziantep Usulü Kuru Börülceli Aşure

Malzemeler:

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • ½ su bardağı fasulye
  • ½ su bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı bal
  • Tuz
  • 90 gram Tadım Fırınlanmış Tuzsuz Yer Fıstığı
  • 10 adet Tadım Ceviz İçi
  • 1 dolu çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kahve fincanı kuru börülce (lolaz)
  • 2 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 adet portakal pekmezi
  • Rezene (mayana)
  • 3 adet kestane
  • Tuz

Yapılışı:

  • 1 gece önceden aşurelik buğdayınızı kaynatın. Sabah saatlerinde de en az 1-1,5 saat kadar pişirin. 1 gece önceden pişirme işlemi yapmak, aşure yapımı için kritik önem taşıyor.
  • Kuru fasulye ve nohudunuzu bir süre ıslatın ve ardından düdüklü tencerede pişmeye bırakın.
  • Kuru börülcenizi de 1 gece önce ıslatın ve sabah saatlerinde yarım saat haşladıktan sonra süzün.
  • Aşurelik buğdayınızı 1 saat pişirdikten sonra pirinci de yıkayıp üzerine ekleyin.
  • Yer fıstığınızı, bademinizi, cevizinizi küçük hale gelecek şekilde doğrayın veya blender’dan geçirin.
  • Kestanenizi mikrodalga fırında veya normal fırında pişirebilirsiniz. Dilerseniz haşladıktan sonra da kullanabilirsiniz.
  • Aşurelik buğdayınızın ve pirincinizin içine pişmiş kuru fasulye, kuru börülce ve nohudunuzu da ekleyin.  
  • Yeterince piştiğinde dilediğiniz miktarda şeker ve 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edin.
  • Suyunu kontrol etmeyi unutmayın, muhallebiden biraz daha sulu kıvamı tutturmak için gerekirse bir miktar sıcak su ekleyin.
  • Portakal pekmezi, süt, ceviz, fıstık, meyve şekerlemeleri ve kestanenizi de ilave edin.
  • Tüm malzemelerinizi ekledikten sonra ocağı kapatın ve bal ile gül suyunu üzerine ekleyin.
  • Aşurenizin üzerini bir miktar cevizle süsledikten sonra biraz da rezene serpiştirerek soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Niğde Usulü Pekmezli Aşure

Malzemeler:

  • 1 su bardağı aşlık (yarma)
  • 1 su bardağı Tadım Sultaniye Kuru Üzüm
  • 6 adet Tadım Kuru Kayısı
  • 1 avuç erik kurusu
  • 1 avuç elma kurusu
  • 1 avuç armut kurusu
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı pekmez
  • Tuz

Yapılışı:

  • Tencerede su kaynatın ve aşlıkları yıkayıp süzdükten sonra kaynamış suya ekleyin.
  • Aşlık buğdayınız piştikten sonra önce kuru üzümünüzü ekleyip biraz pişmesini bekleyin.
  • Ardından küçük küçük doğradığınız kuru kayısı, kuru erik, kuru armut ve kuru elmayı ekleyin.
  • Bir süre pişirdikten sonra tuz ve pekmezi de ilave edin.
  • Ara ara kontrol ederek istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirin.

Hatay Usulü Antep Fıstıklı Aşure

Malzemeler:

  • 200 gram aşurelik buğday
  • 150 gram nohut
  • 150 gram pirinç
  • 150 gram kuru fasulye
  • 5 adet incir
  • 12 adet Tadım Kuru Kayısı
  • 75 gram Tadım Kavrulmuş Antep Fıstığı
  • 125 gram Tadım Sultaniye Kuru Üzüm
  • 150 gram Tadım Ceviz İçi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 600 gr. Şeker
  • 3,5 kg. su

Yapılışı:

  • 1 gece önceden ıslattığınız kuru fasulye ve nohudunuzu ayrı ayrı pişirip süzün.
  • Bu tarifte aşure yapımı için olmazsa olmaz buğday ile pirinci kısık ateşte yarım saat pişirin.
  • Pirinciniz piştiğinde suyuyla birlikte blender’dan geçirip buğdayınızın üzerine ekleyin.
  • Yarım saat kadar daha blender’dan geçirdiğiniz buğdayla birlikte pişmeye bırakın.
  • Ardından haşlanmış kuru fasulye ve nohudunuzu da ilave edin.
  • Ceviz içi, incir, kuru kayısı, kuru üzüm ve Antep fıstığını da ayrı ayrı 15 dakika kadar kaynatın. Ardından 4-5 kez yıkayıp süzün.
  • Yumuşadıktan sonra tüm bu malzemeleri biraz küçültmek için dilerseniz blender’dan geçirerek buğdayınıza ilave edin ve 15-20 dakika daha kaynamaya bırakın.
  • Ardından süt, şeker ve gül suyunu da ekleyin ve 3-5 dakika arası daha pişirin.
  • Ilıdıktan sonra üzerine bir miktar daha Antep fıstığı serpiştirerek servis edebilirsiniz.

Aşure yapımı her yöreye göre farklılık taşısa da yaşattığı mutluluk hissi hep aynı! Bu arada tatlı çeşitleri arasında özel bir yeri olan aşurenin kültürümüzdeki yerini merak ediyorsanız, yazımızı hemen okuyabilirsiniz!