Çay Demlenene Kadar Hazırlanacak Kahvaltılık Tarifler

Evet kahvaltının kesinlikle mutlulukla bir ilgisi var! Güne başlarken enerji verir, onlarca çeşidiyle midemize bayram ettirir, uzayan sohbetleriyle de ruhumuzu doyurur. O yüzden önemli bir sorudur “Kahvaltıda ne yapsam?” sorusu. Özellikle hafta sonları yaklaşırken günler öncesinden kafamızı kurcalamaya başlar. Yardım için bir el atalım istedik. Size çay demlenene kadar hazırlayabileceğiniz lezzetli, kolay ve pratik kahvaltılık tarifler verelim dedik. Üstelik bu tariflerin sürpriz dokunuşu da elbette küçücük hallerine bakmadan bütün günü sırtlayacak enerjiyi veren, bir o kadar da lezzetiyle gönülleri çelen kuruyemişler!

Cevizli omlet

Yumurtasız bir kahvaltı düşünülmez elbette. Sağlık ve lezzet deposu olan yumurtanın bin bir hali içinde kuşkusuz en güzeli de omlettir. Onu bir de ceviz içiyle renklendirmek istemez misiniz? O zaman hemen tarifi verelim: Dört tane yumurtayı çırpıyoruz. Yarım çay bardağı kadar cevizi rondoda çekip içine ekliyoruz. Favori peynirimiz neyse ondan biraz rendeliyoruz, birkaç dal maydanoz, tuz, karabiber ekledikten sonra hafifçe yağladığımız tavaya alıyoruz.

Salçalı ekmek nostaljisini yaşayın

Sokak oyunlarını sadece salçalı ekmek için bölenler burada mı? O zaman bu ezme tarifimiz sizi o günlere götürecek, hem de sadece birkaç dakikada. Nasıl mı? Bir su bardağı kadar cevizi rondoda çekerek başlıyoruz. Sonra üzerine altı yemek kaşığı biber salçası, üç yemek kaşığı domates salçası ekliyoruz. Acı pul biber, kimyon, tuz ve karabiberle karışımı tatlandırıyoruz. Biraz zeytinyağı ekleyerek malzemeler iyice birbirine geçene kadar karıştırıyoruz. Dilerseniz cevizle birlikte biraz da fındık koyabilir, hatta lor peyniriyle fark katabilirsiniz.

Ballı kuruyemişli granola

Pratik ve sağlıklı kahvaltılık tarifler arayanların son dönemdeki gözdelerinden biri de granola. Hem yapımı kolay hem de lezzeti olay!
Şöyle anlatalım: İri iri doğradığımız bir su bardağı çiğ fındık içini ve bir su bardağının dörtte biri kadar çiğ badem içini; şöyle Sultaniye cinsinden bir su bardağı kuru üzüm, yarım su bardağı keten tohumu, sekiz su bardağı kadar yulaf ile karıştırıyoruz. Ayrı bir kâsede bir su bardağının dörtte üçü kadar hindistan cevizi yağını (Dilerseniz susam yağı da tercih edebilirsiniz), yarım tatlı kaşığı vanilya ve tarçını, yarım su bardağı balı karıştırıyoruz. Bu sıvı karışımı kuruyemişlerimizin üstüne ekliyoruz. Tüm karışıma şekil veriyoruz ya da bırakıyoruz dağınık kalsın, sonra tepsiyle birlikte fırına uğurluyoruz. Yaklaşık 140 derecelik fırında 15 dakika pişse yetiyor.

En sade haliyle yulaf ezmesi ve kuruyemiş buluşması

“Ben yulafımı ve kuruyemişlerimi sade severim” diyorsanız hızlıca kendi karışımınızı yapmaya ne dersiniz? Dilediğiniz miktarda yulaf ezmesini, çiğ kaju fıstığı, ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişlerle karıştırabilirsiniz. Bu karışıma muz, çilek gibi taze meyveleri ekleyebilirsiniz ya da kuru kayısı gibi alternatifleri seçebilirsiniz. Dahası keten tohumu, chia, toz tarçın, kakao, bal veya pekmezle lezzeti doruklara çıkarabilirsiniz. Yulaf karışımınıza isterseniz süt ekleyin, isterseniz yoğurt. Hatta dilerseniz sütle biraz pişirebilirsiniz. Bu tarif, yüksek lif ve protein içeriğiyle uzun süre tok tutma garantisi veriyor.

Kahvaltılık tarifler poğaçasız olmaz

Kahvaltı tüm aileyi sofranın etrafında toplayınca hepimiz fırından şöyle dumanı üstünde tüten lezzetler çıksın istiyoruz! Onlarca çeşidiyle poğaçalar da soframızı şenlendirecek lezzetlerin başında geliyor. O zaman şu tarifimize ne dersiniz?

Malzemeler:

100 gr tereyağı ya da margarin, yarım çay bardağı sıvı yağ, bir su bardağı süt, bir tatlı kaşığı tuz, bir su bardağı ince çekilmiş ceviz, bir yumurta (beyazı içine sarısı dışına sürülecek), bir paket kuru maya, aldığı kadar un.

Yapılışı:

Tüm malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar mayalanması için bekletiyoruz. Şekil verip fırın tepsisine diziyoruz. Üstüne yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.

Kurabiye canavarları nerede?

Hazır karbonhidratla gitmişken kurabiye canavarlarını sevindirecek bir lezzetle son noktayı koyalım: Fındıklı kurabiye.
250 gram margarini, altı yemek kaşığı pudra şekerini, iki yumurtayı, birer paket kabartma tozu ve vanilyayı ince ince dövdüğümüz yarım su bardağı kavrulmuş fındık içiyle karıştırıyoruz. Karışıma alabildiği kadar un ekliyoruz. Hamurdan parçalar koparıp şekil veriyoruz. Ama isterseniz fındık şölenini devam ettirebilirsiniz. Şekil verdiğiniz kurabiyelerin üzerini önce yumurta akına, sonra da bir kenarda hazırlayacağımız dövülmüş fındıklara batırabilirsiniz. Fırında geçen 15 dakikadan sonra kurabiyelerimiz hazır! Dilerseniz bu tarifi bir de kavrulmuş badem içi ve çikolata parçalarıyla da deneyebilirsiniz.

Karnınızı acıktırdı değil mi? O zaman haydi bu birbirinden leziz kahvaltılık tarifler arasından favorinizi seçin, sabah sofranızı şenlendirin. Üstelik çay demlenene kadar hepsi hazır olacak!
Tabii bu arada çayın püf noktalarına göz atmak isterseniz sizi ‘Mükemmel Çay Nasıl Demlenir?’ başlıklı içeriğimize alalım!