9 Farklı Kuruyemişle Yapılabilecek 7 Granola Tarifi

Farklı kombinasyonlarla kahvaltılarımızı süsleyen granola tarifi son yıllarda popülerleşti. “Nedir bu granola?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Granola tahılların, kuruyemiş ve kuru meyvelerin bal veya pekmez gibi bağlayıcılarla pişirilmesiyle oluşturulan bir çeşit gevrektir. İçerdiği malzemeler dolayısıyla protein, vitamin, fosfor ve kalsiyum deposu olan granola, vücudun her ihtiyacına eksiksiz şekilde cevap verebilecek bir besindir.

Hafızaya, kolesterole, halsizliğe ve depresyona bile iyi gelen granola sofralarımızda şüphesiz ki daha sık yer almalı. Biz de bu sebeple sizin için yoğurtla, kefirle ve sütle tüketebileceğiniz birbirinden güzel bir sürü granola tarifi hazırladık. Haydi onlara beraber göz atalım!

Tuzlu granola

Tariflerimize alışılmışın dışında bir lezzetle başlayalım istedik. Bu tarif, tatlıyla arası olmayanlar ve ara öğünlerde tuzlu ihtiyacını karşılamak isteyenler için birebir. Üstelik yapılışı da her granola tarifi gibi oldukça pratik.

Malzemeler:

80 g yulaf ezmesi, 10 adet zeytin, 30 ml peynir altı suyu, arzu edildiği kadar tuz, pul biber, çörekotu, 180 g Tadım Kavrulmuş Antep Fıstığı, 14 g zeytinyağı, 1 adet yumurta akı, 10 g keten tohumu, 20 g Chia tohumu

Yapılışı:

Bir kapta zeytini, yulafı, baharatları, peynir altı suyunu karıştırın ve sonra yağlı kâğıt sermiş olduğunuz bir fırın tepsisine granolayı yayarak 180 derece ısıttığınız fırında 20 dakika kadar pişirin.  Daha sonra tohumları, çörek otunu ve Antep fıstığını ekleyerek 5 dakika daha pişirin. İşte tuzlu granolanız hazır!

Glütensiz granola

Sırada ana yemeklerinde ve ara öğünlerinde glütene yer vermek istemeyenler için bir tarifimiz var. Hem de fazlasıyla lezzetli!

Malzemeler:

80 g yulaf ezmesi, 1 adet muz, 163 g Tadım Hurma, 20 g Chia tohumu, 140 g Tadım Kuru Kayısı, 180 g Tadım Badem İçi

Yapılışı:

Muz ve yulafı bir grup, kuru meyveleri ve bademi de farklı bir grup olarak robottan geçirip yulaf ezmesi ve tohum ile karıştırın. Daha sonra yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine karışımı yayarak 180 derecelik fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Soğumasını bekledikten sonra servis edebilirsiniz.

Kuru üzüm, kaju ve bitter çikolatalı granola

Çikolata ve kuru üzümün birleşmesi hangimizi baştan çıkartmaz ki! Diyet yapıyor olsak da vazgeçemediğimiz çikolataları sağlıklı birer ara öğüne çevirmek için bu tarifimizi deneyebilirsiniz.

Malzemeler:

140 g Tadım Çiğ Kaju, 180 g Tadım Çiğ Badem İçi, 140 g Tadım Sultaniye Kuru Üzüm, 50 g tahıl, 30 g bitter çikolata, bir tutam deniz tuzu, 10 g keten tohumu, dilediğinizce pekmez, 10 g badem yağı (Hindistan cevizi yağı veya başka bir yağ da olur)

Yapılışı:

Kuru malzemeleri bir yerde, yaş malzemeleri farklı bir yerde karıştırın. Daha sonra tüm malzemeyi birleştirerek hazırladığınız fırın tepsisine yerleştirin ve 180 derecede 20 dakika pişirin. Soğumaya alın, daha hızlı soğumasını istiyorsanız buzdolabında dinlendirmeyi de tercih edebilirsiniz.

Karabuğdaylı ve fındıklı granola

Diyet listelerinin müdavimi olan karabuğdayı tüketmek her zaman çok keyifli olmayabilir. Fakat yiyeceklerimizi eğlenceli hâle getirmek tamamen bizim elimizde. Lezzetli mi lezzetli fındıkla birleşen karabuğdaylı granola tarifi keyfinizi yerine getirmede size yardımcı olacaktır.

Malzemeler:

170 g karabuğday, 80 g yulaf, 180 g Tadım Çiğ Fındık İçi, 40 g bal, 110 g zeytinyağı

Yapılışı:

Tüm malzemeyi karıştırarak yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.

Ananaslı granola tarifi

Vücudumuza birçok faydası olan ve B vitaminleri açısından epey zengin olan ananas oldukça lezzetli bir meyvedir. Yağ yaktırma özelliğiyle de ön plana çıkan bu güzel meyveyi tüketmenin pek çok yolu olsa da bugün size kuru hâlini kullanacağınız bir tarif vereceğiz.

Malzemeler:

80 g yulaf, 1 dilim ananas, 180 g Tadım Çiğ Karışık Kuruyemiş Naturel, 20 g Agave şurubu veya pekmez, 110 g zeytinyağı

Yapılışı:

Tüm malzemeyi karıştırın. Dilerseniz yemişleri doğrayarak karışıma dâhil edin. Daha sonra önceden 180 derecede ısıttığınız fırında harcınızı 20 dakika kadar kontrollü şekilde pişirin.

Bitter çikolatalı granola

Çikolatalara genel bir bakış attığımızda içlerinde en faydalı olanın bitter çikolata olduğunu görürüz. Bitter çikolata, yüksek oranda lif içerir ve bu sebeple diyet yapanların bir numaralı kaçamağıdır. Aynı zamanda tıpkı bu tarifimizde yer alan gün kurusu kayısı gibi kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Öyleyse ne duruyoruz, bitter çikolatalı bu kaçamak sizi mutlu etmeyi bekliyor.

Malzemeler:

140 g Tadım Güneşte Kurutulmuş Kuru Kayısı, 120 g yulaf ezmesi, 150 g Tadım Çiğ Ceviz İçi, 180 g Tadım Çiğ Fındık İçi, 20 g Hindistan cevizi, 145 g bal, 100 gr bitter çikolata

Yapılışı:

Kayısıları yumuşaması için suda bekletin; yulafı, cevizi ve bademi kokusu çıkıncaya kadar ayrı ayrı kavurun. Bu esnada kayısıyı robottan geçirerek macun, yulafı da un haline getirin. Kavurduğunuz yemişlerin üzerine kalan kuru malzemeleri ekleyerek biraz daha kavurun. En son balı ekleyin ve daha sonra tüm malzemeleri karıştırarak bir borcama aktarın. Benmari usulü eriteceğiniz çikolatayla süsleyin ve granola barınızı dolapta 2 saat boyunca dinlenmeye bırakın.

Kayısılı bademli granola

Kuru kayısı, ilave şeker içermediği için gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir kuru meyvedir. C vitamini bakımından zengin olan kayısı, yüksek oranda lif içerdiğinden uzun süre tok tutar. Genelde kahvaltılarda ve ara öğünlerde tükettiğimiz granolaya kuru kayısı da dâhil etmek çok iyi bir fikir gibi duruyor. O halde sizi kayısılı bademli granola tarifi ile buluşturalım.

Malzemeler:

160 g yulaf ezmesi, 140 g Tadım Kuru Kayısı, 140 g Tadım Sultaniye Kuru Üzüm, 180 g Tadım Çiğ Badem İçi, 112 g pekmez, 10 g vanilya özütü, 20 g zeytinyağı, 1 tutam tarçın, 1 çimdik tuz

Yapılışı:

İsterseniz bademi, kayısıyı ve üzümleri doğrayın. Sonra sıvıları ayrı, katıları ayrı bir kapta karıştırın. Daha sonra iki karışımı birleştirerek elde edeceğiniz harcı önceden 160 derecede ısıtılmış fırında kontrollü bir şekilde 30 dakika kadar pişirin.

Unutmayın ki sağlıklı bir yaşam sürmek hepimizin hakkı. O yüzden sağlıklı ve dengeli beslenmek fazlasıyla önemli bir husus. Her daim sağlığınızı düşünen Tadım ailesi ile granola tarifi oluşturmak hem keyifli hem de oldukça kolay! Afiyet olsun 😊